GÜİD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş:

Tarımda verimli ürünün reçetesi; DİJİTALLEŞME

Erkan Yaman

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş Antalya Sektörel'e özel açıklamalarda bulundu. Güneş, tarımda dijitalleşmenin ürün verimini artıracağını kaydetti.

f6a52cc5-2ff1-4b1f-ab43-982c47fde863.webp

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliği yaptığı 'Tarımın Kalbinden Dünyaya: Antalya Tarım Zirvesi'ne katılan Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş, Antalya'nın tarımda hayati öneme sahip bir şehir olduğunu belirterek, seracılık faaliyetleri en çok bu kentte yapıldığını söyledi.

HAMMADDE ARTIRILMALI

Burada yapılacak her çalışmanın Antalya'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Güneş, "Gübre bitki beslemenin en önemli ihtiyacı. Gübre olmaksızın verim ve kaliteden söz etmek imkansız. Türkiye'de gübre üretim kapasitemiz, kabiliyetimiz gün geçtikçe artıyor. En büyük sorunumuz ham madde kaynaklarımız yeterli değil. Orta Vadeli Plan bu bağlamda Sakarya doğalgazının gübre olarak da değerlendirilebilmesini ülke tarımı önemsiyor. Türkiye üretim kapasitesi ve kabiliyeti yüksek bir ülke. Hammaddemiz arttığında dünya ile rekabetimizde önemli yol katedeceğimize inanıyorum." dedi.

GÜBRE KULLANIMI AZALIYOR

Güneş, "Türkiye'de gübre ile ilgili en önemli sorun ne yazık ki tüketiminin azalması. Global ekonomik krizler bu durumu etkiledi, kullanımın azaldı. Mutlak surette önüne geçilmesi gereken bir sorun. Türkiye'de bilinçli gubre kullanımının çoğalması gerekiyor. Gerekli çalışmalar hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Gübre üretim maliyetleri, her sektörde olduğu gibi bu alanda da artış gösterdi. Hammadde ve finansman maliyetlerine bağlı şekilde değişen bir durum bu. 2021 yılında gübre fiyatları çok artmıştı. Üre gübresinin fiyatı 1000 dolar seviyesindeydi, 2022 Ağustos-Aralık 270 dolarlara düştü. Şu an dünya piyasasında 350-400 dolar. Fiyatın belirleyicisi bizim ülkemizdeki maliyetler değil. Hammadde'de dışa bağımlı olduğumuz için, arz talep dengesi, ülkelerin uyguladığı ihracat kısıtlaması gibi faktörler bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumlara bağlı olarak gübre maliyetleri buna bağlı olarak değişiyor." diyerek gübre piyasasındaki dalgalanmaya dikkat çekti.

DİJİTALLEŞMENİN ALTI DOLDURULMALI

Güneş, "Biz endüstri 4.0'ı yaşıyoruz, tarım 4.0 adı altında dijitalleşme ve teknolojinin tarımın her alanına girme konusuna gerekli çalışmaların, Türk tarımının bitkisel ve hayvansal üretimini daha verimli, birim alandan daha yüksek kaliteli ürün almasına sebebiyet verecektir. Dijitalleşme kelimesinin altının doldurulması, bununla birlikte bunun tarıma yaygınlaştırılması Türk tarımına büyük katkı sağlayacaktır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Erkan Yaman


  • Yayımlanma Tarihi: 27 Eylül, 2023 17:24
  • Güncellenme Tarihi: 27 Eylül, 2023 17:24