Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri bitiyor

Görkem Dellal

Mazot, gübre ve sulama giderlerindeki artış nedeni ile üreticinin işini yapamaz hale geldiğini belirten TARSİD ve SOMTAD Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, “Orta ve küçük ölçekli tarım işletmelerinin görevlerini sürdürmeleri artık çok daha zor” dedi

6cb37c3a-49e4-4442-a7cc-db9b6c1d4c16.webp

Tarım Sanayici ve İşinsanları Derneği (TARSİD) ve aynı zamanda Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Rahmi Türk, yaşanan sorunlar nedeni ile küçük ve orta ölçekli tarım işletmecilerinin görevlerini sürdürmelerinin çok daha zor olacağını söyledi.

ÇİFTÇİ ÜRETEMEZ HALE GELDİ

Hem akademisyen, hem de işletmeci olarak bugüne kadar edindiği tecrübelere göre sektörün çok zor bir dönem yaşadığını belirten Prof. Dr. Rahmi Türk, “Türkiye'de tarım son yıllarda son derece güç koşulları altında yapılıyor. Girdiler çok yüksek ve hala o girdilerde çok önemli bir devlet teşviği yok. Mazota, gübre gibi küçük destekler de yeterli değil. Bizim en çok girdi olarak kaydettiğimiz ana kalemlerimiz var. Birincisi yakıt. Bunun yanında ilaç ve son olarak gübre ve sulama giderleri çok önemli. Bu kalemlerdeki artış, çiftçiyi üretemez hale getirdi. O nedenle Türkiye'de tarımda büyük şirketlerinin çok büyük yatırımlar yaptığını biliyoruz. Ancak orta ve küçük ölçekli çiftçilerin, bu tarım politikaları içerisinde görevlerini sürdürmelerini çok zor görüyorum” diye konuştu.

Haber: Görkem Dellal


  • Yayımlanma Tarihi: 11 Temmuz, 2023 16:42
  • Güncellenme Tarihi: 11 Temmuz, 2023 16:42