Köseoğlu: Buğdayda yüzde 70 kayıp var

Gülşah Gürsoy

Hasat zamanı yağışlı geçmesi nedeni ile geçen yıl buğdaydan umduğunu bulamayan çiftçi, bu yıl ekimden uzaklaştı. ATB Meclis Üyesi Murat Köseoğlu, geçen yıla göre yüzde 70’lik kayıp yaşandığını belirterek, “TMO’nun fiyat açıklamaması nedeni ile tarlasını eken üretici de belirsizlik yaşıyor” dedi

Koseoglu-Bugdayda-yuzde-70-kayip-var_03041da0-b435-4579-9190-34b6765ec9cf.webp

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Murat Köseoğlu, sahillerdeki hububat haşatının tamamlandığını, yaylada ise Kurban Bayramı sonrası hasat yaşanacağını belirtti. Son dönemin en erken haşatının gerçekleştiğini belirten Köseoğlu, ekim alanlarının azalması nedeni ile buğdayda yüzde 79’lik azalma olduğunu ifade etti.

EKİM ALANLARI AZALDI

Yapılan hasata göre 400-600 kilogram arasında rekolte sağlandığını belirten Köseoğlu, “250’yi gördüğümüz yerler de, 750’yi gördüğümüz bölgeler de oldu. Geçen yıl hasat zamanı çok fazla yağmur yağdığı için kalitede ciddi düşüş olmuştu. Piyasada neredeyse unluk buğday yoktu. Bu yıl ise kalite konusunda geçen yıla göre çok iyiyiz. Ancak ekim alanlarında ciddi bir azalma var. Geçen yıla göre yüzde 70’lik kayıp var” diye konuştu.

TMO’DAN FİYAT AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Yaşanan kuraklık nedeni ile verim kaybı yaşandığına işaret eden Murat Köseoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklamaması nedeni ile belirsizlik yaşandığını belirtti. Bir kilogram buğdayın çiftçiye maliyetinin 11 TL olduğunu dile getiren Köseoğlu, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin henüz fiyatı açıklamaması nedeni ile fiyat konusunda belirsizlik hakim. Bazı çiftçiler ürünlerini depoda bekletiyor. Yaşanan belirsizliğin ortadan kalkması için TMO’nun fiyat açıklaması bekleniyor. Yaylada ise hasat henüz başlamadı” şeklinde konuştu.

Haber: Gülşah Gürsoy


ATB Meclis Üyesi Murat Köseoğlu


  • Yayımlanma Tarihi: 29 Mayıs, 2024 16:44