Gübrede tam otomasyonlu üretim

Görkem Dellal

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 yıldır gübre üretimi yapan UniBBa firması, tam otomasyon sistemine geçti. Bilim Üniversitesi yazılım ekibi ile çalışmaya başlayan firma, hammaddenin girişinden paletlemeye kadar insan eli değmeden üretim yapabiliyor

Gubrede-tam-otomasyonlu-uretim_ca8d1970-369f-4d56-9002-9816a34e012d.webp

Ziraat Mühendisi Barış Büyükyörük, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) 7 yıl önce kurduğu UniBBa firmasında gübre üretiminde yeni döneme başladı. Genç bir firma olmalarına rağmen kısa sürede önemli mesafeler kat ettiklerini belirten Büyükyörük, organik ve kimyevi gübre üretimi yaptıklarını, son yıllarda altyapıya yaptıkları yatırım ile sürekli gelişme gösterdiklerini söyledi.

GÜBRE DEĞİL, FORMÜL ÜRETİYOR

Özel ürünler üretmeyi amaç edinmiş bir kurum olduklarını belirten Büyükyörük, “Biz gübre üretmiyor, formül üretiyoruz. Toz, sıvı, organik ve kimyevi gübreler üretiyoruz. Dünyada ne yapılıyorsa artık biz de buna kaymaya başladık. Dünyada ne yapılıyor, Türkiye'de ne yapılamıyorsa onları yapmaya, kaliteden ödün vermemeye çalışıyoruz. Bunu da zaten müşterilerimize iyi kabullendirdiğimiz için oldukça hızlı ilerledik. Pazarda hızlı bir kabul bulduğumuzu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

REAKSİYON ÜZERİNE FAALİYET
Sıvı ürünlerde suyun kalitesine dikkat ederek işe başladıklarını belirten Barış Büyükyörük, “Gübrelerimizi iyonize sudan üretiyoruz. Tankların hepsinin özellikleri birbirinden farklı. Basit karışımlardan uzaklaşıyoruz. Daha çok reaksiyon üzerine faaliyet gösteren bir firma olmak istiyoruz. Herkesin yapamadığı ürünleri yapmaya çalışıyoruz. Üretim hattımız artık buna müsait” bilgilerini verdi.

HER TANKIN ÖZELLİĞİ FARKLI

Fabrikasında bulunan tankların hepsinin özelliğinin birbirinden farklı olduğuna işaret eden Büyükyörük, şu bilgileri verdi: “Bazı tanklarda basınç, bazılarında sıcaklık, kimisinde oksijen, kimisinde yüksek devirli karıştırıcılar, kimisinde düşük devirli karıştırıcılar var. Tesisimize eklediğimiz son halkamız laboratuvarımız oldu. Şu an artık fabrikamıza giren bütün ürünlerin, hammaddelerin analiziyle başlayan sürecimiz, analize kadar devam edecek. Fabrikamıza giren bir ürün, mal kabulünden önce analize alınacak, ondan sonra malın kabulü yapılacak. Yine bitmiş ürünlerin analizini yapıp ondan sonra doluma geçiyoruz. Sıvı ve toz dolumlarda tüm ürünler el değmeden gramajı ayarlanıp paletlemelerine varıncaya kadar el değmiyor. İnsan faktörünün yapabileceği hataları, olabildiğinde devre dışı bırakmaya çalışıyoruz. Bu anlamda Bilim Üniversitesi’nin yazılım ekibiyle bir anlaşma yaptık”.

SIRADA DEPOLAMA VAR

Çalışmalarının ikinci aşamasının depolama olacağını belirten Barış Büyükyörük, yapay zekayla yapacakları bu işlem sayesinde, forklift operatörüne bir sipariş geldiği zaman, hangi raftan alması gerektiğini yazılımın belirleyeceğini, raflardaki stokun da bu sayede kontrol edilebileceğini aktardı.

Haber: Görkem Dellal


  • Yayımlanma Tarihi: 17 Kasım, 2023 12:01