ANTBİRLİK’ten 71. yılda 850 milyonluk yatırım
ANTBİRLİK 71. kuruluş yıldönümünde çiftçilerine tarım dünyasında çığır açacak 850 milyonluk yatırımlarını tanıttı. Başkan Mustafa Yavuz, görev yaptıkları 5 yıl içinde hiçbir yer satmadan 850 Milyon TL’lik yatırım yaptıklarını açıkladı

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) kuruluşunun 71. yıldönümünde çiftçilerle bir araya geldi. Çandır’da ki Serik Kooperatifi’nde Mevlid’i Şerif okutulmasıyla başlayan 71. yıldönümü kutlamasına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Ayrıca törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Serik belediye Başkanı Enver Aputkan, siyasiler, STK Başkanları ve Mahalle Muhtarları katıldı. Antbirlik törende ülke tarımında çığır açacak 850 milyonluk yatırımlarını tanıtımını yaptı.
YENİ HEDEFİMİZ 2027
Antbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, yatırımların yer aldığı film gösterimin ardından söz aldı ve 5 yıl önce göreve geldiklerinde 2023 yılını hedeflediklerini ifade ederek, “5 yılda çok şey yaptık. Bugünlere sizler sayesinde geldik. Antbirlik olarak hiçbir yer satmadan bugünden itibaren 850 milyon liralık yatırım yaptık. Meyve suyu fabrikamızı kuruyoruz. Enerjimizi güneşten bedavaya sağlıyoruz, Yeni hedefimiz 2027 yılı. Hedeflerimizi yüzde 35 büyüttük. Biz, Antalya’da çitçimizin ürettiği her ürünü alıp pazara sunacağız. Bunu sizlerin desteği ile yapacağımız. Önemli olan doğru yönetim ve doğru yatırım. Kurumumuza her zaman destek olan Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
ÇAVUŞOĞLU’NDAN 1 LİRA FARK MÜJDESİ
Törende çiftçiye seslenen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, alınan pamuk için bazı çiftçilerin kendisinden fark istediğini dile getirip Antbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz’dan bilgi istedi. Yavuz, 2022/2023 sezonunda alınan ve ödemeleri yapılan pamuğa üreticinin fark istediğini, bu talebi karşılamak için uygun kredili finansman desteğine ihtiyaç olduğunu ve sağlanırsa üreticiye kilogram başına 50 kuruş destek vereceklerini ifade etti. Yavuz’un 50 kuruş önerisini yetersiz bulan Bakan Çavuşoğlu, “öyle yarım çeyrek olmaz. 1 lirayı güçlü şekilde duydum, buna ben de katılıyorum. Size her zaman destek veriyoruz, yine arkadaşlarımızla beraber Cumhur ittifakı olarak gereken desteği vereceğiz. Bunu 1 lira yapalım” diyerek Başkan Yavuz’u ikna etti ve çiftçiye 1 lira fark müjdesini verdi.
SİZE SÖZÜMÜ TUTTUM
Ülke tarımından örnekler veren Bakan Çavuşoğlu, “Size söz vermiştim, meyve suyu fabrikamızı kuracağız diye. Yönetim kurulu başkanımıza ve yöneticilerimize iletmiştik, onlar da bu sözünde durdular. Yakın zamanda fabrikamız faaliyete geçecek, 7 milyon avro yatırım yaptılar, aletleri cihazları aldılar. 7 bin 500 metrekare kapalı alana, 5 üniteli meyve suyu fabrikamıza alınan üniteler monte edilecek ve üretime başlayacak. Çiftçimizin ürettiği ürünleri meyve suyu olarak tüm Türkiye piyasalarına ulaştıracağız. İnşallah ihracata da burada ürettiğimiz meyve sularını göndereceğiz" dedi.
MODERN TARIMA YATIRIM
Çiftçimizin 3 ay süren pamuk hasadını bir aya düşürmek için; 24 Milyon TL maliyetle 5 adet pamuk toplama makinesi, 1 adet silaj biçme makinesi, 3 adet silaj paketleme makinesi, 7 adet on teker kamyon, 8 adet çekici tır, 16 adet uzun ve kısa dorse, 2 adet loder iş makinesi, 6 adet forklift makinesi, 2 adet telehandler teleskopik forklift yükleyici, 12 adet traktör 12 adet pamuk taşıma römorku alarak modern tarımı başlattı.
ANTBİRLİK TARİHİNDE İLKLER
2018 yılında tarihinde ilk kez mısır silajı alımına başlayan Antbirlik, her yıl alımlarımızı arttırarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen mısır silajını üreticiden tüketiciye ulaştıran en büyük tedarikçi konumuna ulaştı. Yine Antbirlik tarihinden ilk kez susam, buğday, nar, yer fıstığı ve narenciye alımlarını da başlatarak 3 ay işler halde ki tesisleri 12 ay çalışır düzeye çıkardı. Antbirlik markasıyla zeytinyağını ülke piyasalarında sundu.
ANTBİRLİK’İ GELECEĞE TAŞIYACAK PROJELER
2019 yılında; Güneş Enerji Sistemi (GES), Soğuk Hava Depoları, Salça Fabrikası, 5 Üniteli Meyve Suyu Fabrikası, Zeytinyağı ve Zeytin İşleme Fabrikası, Tahin Fabrikası, Yem Fabrikası, Pamuk Çekirdeği Depolama Alanı, Linter/Balya ve Pres Pamuk Depoları ile Yağ Kombinası Kapasite attırımı ihalelerine çıktı.
ENERJİMİZ GÜNEŞTEN
2020 yılında; 2 Milyon 950 Bin Dolar maliyetle Aksu ve Serik tesislerdeki çatılara toplam 4.8 MW kapasiteli 12 bin adet panel ve 39 adet invertörden oluşan Güneş Enerji Sistemi (GES) kurdu. Bu yatırımımızla kendi elektrik tüketiminin yanı sıra 2 bin 700 hanenin de enerji tüketimini karşılıyor. GES yatırımı yıllık 5 bin 82 ton sera salınım gazını önlerken 12 bin 100 adet ağaç kurtardı.
YENİDEN İNŞA ETTİK
2021-2022 yıllarında; 22 MİLYON TL maliyetle Aksu’da 120 bin metrekaresi fabrikalar alanı olmak üzere hazırlanan toplam 200 bin metrekare atıl durumdaki arazi de tasfiye ve dolgu çalışması yaptı. Serik ve Antalya’da ki 45 bin metrekare kapalı depolarda revizyon işlemi yaparak işleyişi iyileştirdi. Kurum içinde 15 bin metre sıcak asfalt döktü. 4 kilometre istinaf duvarı örüp giriş ve çıkış için güveneli kapı yaparak atıl durumdaki tesisleri yeniden inşa etti. Fabrika yapacağı alan üzerinde Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait arazileri de 3 milyon 900 bir TL’ye satın aldı. 17 milyon Euro bedelle de fabrika tesislerinin yer alacağı binaların kurumu ihalesini yaptı.
SÖZ VERDİK VE MEYVESUYU FABİRKASINI ALDIK
2022 yılında; 7 milyon 300 bin Euro yatırımla 7 bin 500 metrekare kapalı alana Nar Suyu, Portakal Suyu, Elma Suyu, Domates Suyu ve Limon Suyu Üretimi için 5 Üniteli Meyve Suyu Fabrikamızın ünitelerini satın aldı. Makineleri İtalya’dan getirip kurumu için gün sayıyor. Yine 2022 yılında; var olan pamuk yağ kombinası tesislerin kapasitesini 1 milyon 500 bin Euro bedelle 60 tondan 175 tona çıkardı. 2023yılında; 3 milyon dolar maliyetle GES yatırımlarına ek olarak 3.5 MW gücünde GES projesi ihalesini yaptı.
SIFIR ATIK SİSTEMİLE ÇEVRE DOSTU PROJE
Bu yıl; 16 Milyon Euro bedelle Soğuk Hava Deposu ve Sıfır Atık Sistemiyle Arıtma Tesisi ihalesine çıktı. Sıfır Atık Tesislerinde kullanılacak su sürekli dönüştürülerek sudan tasarruf ederek çevreye dostu bir yatırım olacak.
YATIRIMLAR SÜRÜYOR
2014 yılında; Salça Fabrikası, Zeytinyağı ve Zeytin İşleme Fabrikası, Tahin Fabrikası, Yem Fabrikası, Pamuk Çekirdeği Depolama Alanı, Linter/Balya ve Pres Pamuk Depoları yapımları için ihale sürecindeler.
- Yayımlanma Tarihi: 10 Mayıs, 2023
- •
- Güncellenme Tarihi: 10 Mayıs, 2023