ATB Başkanı Ali Çandır:

Tarım sektörü hayati önem taşıyor

Antalya Sektörel

ATB Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda tarım sektörünün Antalya için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan ATB Başkanı Ali Çandır, son 5 yılda sektör olarak ilerleme sağlanamadığını belirterek bunun sonucu olarak da sektörden uzaklaşma ve istihdam kaybının yaşandığını ifade etti

Ali-Candirjpg_20230524131226156.webp

Antalya Ticaret Borsası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği Meclis’te ATB Başkanı Ali Çandır açıklamalarda bulundu. “Antalya ekonomisi, bir hizmet ve tarım ekonomisidir” diyen Başkan Çandır, “Sanayimiz son dönemde ağırlığını artırsa da biliyoruz ki bu ağırlık özellikle tarımın ağırlığının azaltılması ile sağlanmıştır. Antalya’mız, son 30 yıllık uzun dönem ortalamasıyla değerlendirildiğinde ülkemizin 7. sıralarında seyreden bir performansa sahipken özellikle son 5 yıldır ilk 10’a girmekte zorlanmaktadır” diye konuştu.

TARIMIN AĞIRLIĞI YÜZDE 10

Tarım sektörünün Antalya için hayati bir öneme sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Çandır, “Tarım sektörü, insanların ekonomilerini doğrudan etkileyen bir sektördür. Toplam ekonomi içindeki tarımın ağırlığı her ne kadar yüzde 10 civarında bulunsa da bu payın tüm kente ve insanımıza yayılımı, çok geniştir. Tarım sektörümüzdeki bir birimlik iyileşme ya da kötüleşme doğrudan ve şiddetli düzeyde tüm insanlarımıza yansımaktadır” şeklinde konuştu.

TARIMSAL ÜRETİMDE GÜÇ KAYBI

Tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanların genel olarak güç kaybettiğini dile getiren Çandır, “Son 5 yılımızda sektör olarak gerekli ilerlemeyi sağlayamadık. Bunun sonucunda adım adım sektörden uzaklaşma ve istihdam kaybı yaşanmıştır. Bu durumun en büyük nedeni, sektörümüzde fiyatların maliyetlere bağlı olarak değil arz-talep ilişkisine bağlı olarak oluşmasıdır. Bu dönemde maliyetler geometrik olarak artmış ve zayıflayan taleple fiyatlar baskı altında kalmıştır. Sektörümüz, bir bütün olarak reel kazanç elde edememiş ve zayıflamıştır” dedi.

ATB Başkanı Ali Çandır, Mayıs ayı meslek komiteleri toplantılarında gündeme gelen konulardan da bahsederek şunları söyledi:

* Bankaların kredi musluklarını kapatmalarıyla ilgili geniş kapsamlı şikâyetler dile getirilmiştir.

* Şirketlerimizin %95’inden fazlası KOBİ ölçeğindedir ve sermaye yapısı güçlü değildir. Dolayısıyla üyelerimiz şirketlerin finansmana erişimini; yatırım, üretim ve istihdam odaklı olarak kolaylaştıracak icraatları yeni kabineden beklemektedirler. 

* Üyelerimiz, Merkez Bankası-bankalar ve piyasa işlemleri bakımından uygulanmakta olan farklı döviz kurlarından şikâyet etmektedirler. Hangi fiyattan işlem yapılacağı konusunda ciddi zorlukların ve zararların ortaya çıktığını ifade etmişlerdir. Yine bankaların uygulamakta olduğu kredi faiz oranlarıyla ilgili de aynı şikayetler söz konusudur.

* Tarım sektörüne özgü ve ihtiyaçlarını karşılayan bir sosyal güvenlik modelinin uygulamaya konması istenmiştir.

Kentimizde arpa ve buğday hasadı başlıyor. İklim bu yıl üreticinin yanında oldu. Verim ve rekoltenin yüksek olacağı bir hasat dönemi bekliyoruz. Tüm çiftçilerimize ve üyelerimize bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi diliyorum.

* Üyelerimizin ve üreticilerin beklentisi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpa alım taban fiyatlarını bir an önce açıklamasıdır.

* Meslek komitelerimizde özellikle yaş sebze, kesme çiçek ve tıbbi aromatik bitkiler kapsamlı ürünlerde zararlılarla mücadelede zorlanıldığı dile getirilmiştir. Gerek iklim koşulları gerek diğer sebeplerle kalite kayıpları yaşanmasından şikâyet etmişlerdir. Bu kapsamda yeşil mutabakata uygun ve etkili ilaçların kurumlar tarafından geliştirilmesi talebinde bulunmuşlardır.

Son olarak, Meclis üyeleri sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

 

Haber: Gözde DOLAYMAN

 


  • Yayımlanma Tarihi: 24 Mayıs, 2023 15:50
  • Güncellenme Tarihi: 24 Mayıs, 2023 15:50