Varisten korunmak için bu uyarıyı dikkate alın!

Gözde Dolayman

Birçok kişinin muzdarip olduğu bir damar hastalığı olan varis, dokuda değişiklikler yapmaya başladığında tedavi süreci uzuyor ve zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, varisi geciktirebilecek ve varsa varis şikâyetlerini azaltabilecek püf noktayı anlattı.

Varisten-korunmak-icin-bu-uyariyi-dikkate-alin_aea57a42-0a95-4916-8702-309c54fd62e2.webp

Varis hastalığının günümüzde modern yaşamın da etkisiyle daha sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, varisin en sık görüldüğü yerin bacaklar olduğunu belirtti. Varis oluşumunu engellemek için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Okutan, varisin ilerlediği takdirde ciddi bir hastalığa dönüşebileceğinin altını çizdi.

Varisten korunmanın yollarını anlatan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, şu ifadelere yer verdi:

“Bacaklardaki toplardamarlar kirli kanı kalbe geri getiren damarlardır. Bu damarlar bütün vücudu bir ağ gibi sarıyor. Bacaklarda olmasının nedeni de özellikle ayakta durmamız. Ayakta kalma süresinin uzun sürmesi meslek hastalığı olarak da adlandırılıyor. Özellikle ayakta kalan işte öğretmen cerrah işte asker uzun süre berber gibi mesleklerde daha çok görülüyor. Ayakta kalındığında kapakların üzerine sürekli basınç uygulanıyor. Zamanla bu kapaklar bozuluyor. Bacaklarda şişme, ağrı, kramplar olabiliyor. Bazen bu sebepler olmadan da varis gelişebiliyor. Her hastanın ille ağrısı olması da gerekmiyor. Bir diğer neden de, hamilelik. Karın içi basıncının artması ile karın içindeki bebeğin damarlarının üzerine yaptığı baskı ile toplardamarda akan kanın kalbe dönüşü zorlaşıyor. Bu da varis oluşumunu artırıyor. Ayrıca varis oluşumuna genetik yatkınlık da neden oluyor.”.

VARİS ÇORABI KULLANIN!

Varis çorabı kullanmanın önemine de değinen Prof. Dr. Okutan, “Eğer ailede varis varsa ya da varisle ilgili diğer risk faktörlerini taşıyorsak, hamilelik ve kilo fazlalığı gibi durumlarla karşılaştıysak, varis çorabını daha sık kullanmalıyız. Varis çorabını ayakta uzun süre kalacaksak kullanmalıyız. Otobüs ve uçak yolculuklarında hareketsiz kaldığımız zamanlarda da mutlaka varis çorabı giyinmeliyiz. En fazla yarım saatte bir kalkıp kısa bir yürüyüş yapmak, hareket etmek bile bacaklardaki kan dolaşımını sağlayacaktır” dedi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 19 Kasım, 2023 16:37