Şifalı bitkiler hangi hastalıklara iyi gelir

Antalya Sektörel

Doğada kendiliğinden yetişen bitkiler insan sağlığı için pek çok hastalığa iyi geliyor. Peki, hangi şifalı bitki hangi hastalığa iyi geliyor? Sizlere bu yazımızda, şifalı bitkilerin hangi hastalıklara iyi geldiğini detayları ile birlikte aktaracağız.

sifali-bitkilerjpg_20230411095426713.webp

Sindirim sistemini güçlendiren, kolestrolü düşüren ve karaciğeri temizleyen şifalı bitkiler; ayrıca kalp damar, hipertansiyon gibi hastalıkların gerilemesinde ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Bazı bitkiler de, vücudun zehirli atıklardan temizlenmesini sağlar. Kısacası, şifalı bitkiler ilaca benzer bir etki göstererek bedensel fonksiyonları kuvvetlendirmeye yardımcı olur.

İşte hastalıklara şifa olan o bitkiler…

ISIRGAN OTU: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser önleyicidir ve kanı temizler. İdrar söktürür, böbrek taşlarının oluşumunu önler. Egzama, sedef, saçkıran ve saç dökülmesi gibi problemleri tedavi eder. Kanı inceltir ve kan basıncını artırır. 

ARAPSAÇI: Yaprakları, spazm giderici, safra söktürücü, süt artırıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve gaz giderici etki gösterir. Kökü, safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelir. Tohumu, mide ve bağırsak gazlarına, bağırsak parazitlerine karşı iyi gelir. Yaprakları, hazmı zor olan besinlerin hazmını kolaylaştırmada kullanılır.

ŞEVKETİ BOSTAN: Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür. Haşlama suyu sabah aç karnına içilirse karaciğer, böbrek taşı ve kumuna etkilidir. İlaveten spazm giderici, kas gevşetici ve ağrı kesici özelliği de var.

RADİKA: Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir. A ve C vitaminini de bünyesinde barındırır. Vücut kaslarının doğru çalışmasını sağlar. Doğal bir probiyotiktir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra böbrek ve safra taşlarını düşürmede yararlı olur. Kanı temizler, müshil etkisi vardır. Vücuda güç ve zindelik verir.

TURP OTU: Oldukça yararlı olan ve yüksek oranda C vitamin içeriyor turp otu, içerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahip.. Böbrek taşlarının oluşumunu engeller ve düşürülmesini sağlar. Aynı zamanda karaciğer dostudur.

EBE GÜMECİ: Bronşit, nezle nefes darlığı gibi rahatsızlıklar için idealdir. Göğsü yumuşatıp öksürüğü keser. Ayrıca zehirlenmelere, burun kanamalarına, idrar yolları tıkanmalarına ve böbrek hastalıklarına iyi gelir. 

LABADA: Kanı ve bağırsakları temizler, iştah açıcıdır. Yaprakları bedeni güçlendirici bir toniktir. Kökü müshil etkisi gösterir. Sarma, kavurma gibi yemeklerde ve böreklerde kullanılır. 

GELİNCİK OTU: Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara iyi gelir. Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar, balgam söktürücüdür. Ayrıca sakinleştirici etkiler taşır. Uykusuzluğa karşı etkilidir. Kan tükürme ve kan kusmayı keser, yanıkları iyileştirir, çıbanları temizler, deri soyulmasını önler.

PAZI YAPRAKLARI: A ve C vitamini vardır. İştah açıcı, kansızlığı önleyici, hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü. Saçlar suyuyla yıkandığında dökülmeyi azalır.

TİLKİŞEN (YABANİ KUŞKONMAZ): Üşütmede tilkişenin suyunun kaynatılıp içildiğinde iyi geldiği, dikenli çalı kısmının kaynatılıp suyunda banyo yapıldığında da alerjiye iyi geldiği söylenir. İdrar söktürücü, İshal giderici etkileri vardır.

SARMAŞIK: Kolesterol ve üreyi düşürür Vücuttaki ödemi atar.

KUZUKULAĞI: Kökleri kaynatılarak tüketildiğinde; idrar söktürücü, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır.

ÇOBANDÜDÜĞÜ: Ateş düşürür, kabızlığı giderir, öksürüğü keser, uyuza karşı faydalı.

EŞEK DİKENİ: Karaciğer ve böbreklerin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur. Mide güçlendirici, iştah açıcı, kuvvet verici, süt artırıcı, hazmı kolaylaştırıcı, safra akışını düzenleyicidir. Haşlayarak salatası, kuzu eti ve tavuk etiyle yemeği yapılır, borani ve böreklere konulur. 

DEVETABANI OTU: İdrar söktürücü, astım, nezle, bronşit, akciğer tüberkülozu, damar tıkanıklığına iyi gelir.

İĞNELİK OTU: Rahim içi hastalıkları, İshal, gastrit, anterit, gut hastalıklarında ve kan kaybını önleyici bir etkiye sahip. Haşlama harici her şekilde tüketilir. Yemeği, böreği yapılır.

KEKLİK AYAĞI OTU: Kalp, tiroid bezi, safra kesesi, karaciğer rahatsızlıkları, kaşıntı, egzama, mayasıl gibi deri hastalıklarının tedavisinde etkili. Haşlama harici her şekilde tüketilir.

MİS OTU: Sinirleri uyarır, aybaşı tutukluğunu giderir, iştah açar, safra ifrazatını artırır. Haşlama harici her şekilde tüketilir. Haşlama harici her şekilde tüketilir.

ACIMIK: Kanı ve bağırsakları temizler, iştah açıcıdır. Yaprakları bedeni güçlendirici bir toniktir. Kökü müshil etkisi gösterir. Sadece haşlayarak salatası yapılır.

KEÇİMEMESİ: İdrar artırıcı ve kandaki şeker oranını düşürücü, basur iyileştirici etkileri vardır. Haşlama harici tüm yemeklerde kullanılır.

LEYLEKGAGASI: En belirgin özelliği cilde tazelik ve güzellik kazandırmasıdır. İshali keser. Boğazdaki ağrıların geçmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsaklarda meydana gelen gazların giderilmesini sağlar.

 


  • Yayımlanma Tarihi: 11 Nisan, 2023 11:03
  • Güncellenme Tarihi: 11 Nisan, 2023 10:49