Sağlık için ‘altın değerinde’ besin

Antalya Sektörel

Doğal bir besin takviyesi olan pekmez çeşitlerinin her birinin sağlık açısından farklı faydaları vardır. Peki; hangi pekmez neye iyi gelir, hangi pekmez kan yapar, hangi pekmez daha faydalıdır, hangi pekmez hangi hastalıkları önler ve ne sıklıkla tüketilmelidir? Gelin sizler için derlediğimiz bu yazımızda pekmez hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara beraber cevap verelim.

uzum-pekmezijpg_20230410123055287.webp

Pekmez çeşitli meyve şıralarının kaynatılıp koyulaştırılmasıyla elde edilen kıvamlı, tatlı bir besindir. Ülkemizde en çok bilinen ve en çok tüketilen pekmez, üzüm pekmezidir. Sağladığı faydalara göre pekmez çeşitleri farklılaşmaktadır. Aslında farklı meyveler ile hazırlanan birçok pekmez çeşidi vardır. Bu meyveler farklı minerallere, vitaminlere sahip olabilmektedir. Bu yüzden her pekmezin besin değerleri ve içeriği farklı olabilir ve sağladığı faydalarda değişkenlik gösterebilmektedir.

En çok tüketilen ‘Üzüm Pekmezi’

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan pekmez; yetişkinler, çocuklar, hamile ve emziren anneler, yaşlılar için önemli bir besin takviyesidir. Ülkemizde en çok bilinen ve tüketilen üzüm pekmezi, içerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. İçeriğindeki kalsiyum sayesinde diş sağlığı açısından da önemlidir.

Pekmezlerin en şifalısı ‘Keçiboynuzu Pekmezi’

Keçiboynuzundan üretilen keçiboynuzu (harnup) pekmezi, günlük demir ihtiyacını karşılayacak kadar yüksek demir içeriğine sahiptir. İçeriğinde bunun gallik asit sayesinde nefes darlığına iyi geldiği ve önlemekte oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Uzmanlar keçiboynuzu pekmezini, özellikle astım ve bronşit hastalarına ve öksürük şikâyeti yaşayanlara tavsiye etmektedir. Sindirim sistemini çalıştırmaya, bağırsak hareketlerini düzene sokmaya yardımcı olur.

Her gün bir kaşık ‘Dut Pekmezi’

Antioksidan yapısı kuvvetli olan dut pekmezi, içerdiği selenyum sayesinde soğuğa karşı vücut direncini arttırmada yardımcı olur. Yüksek enerji verici özelliğe sahip olan dut pekmezi halsizliğe, yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Karaciğer ve böbrekleri güçlendirici etkiye sahiptir. Ayrıca basur, siyatik ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Uzmanlar tarafından şiddetle tüketilmesi tavsiye edilir.

Sindirim sistemi dostu ‘Hurma Pekmezi’

Dengeli şeker oranına sahip olan hurma pekmezi, lif içeriği yüksek bir besindir. Bu sayede, kabızlık, hazımsızlık ve gaz sancıları gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemeye ve gidermeye yardımcı olur. Ayrıca demir ve magnezyumdan açısından da zengindir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, hurma pekmezinin kansere karşı koruyucu özelliği olduğu gözlenmiştir.

B vitamini deposu ‘Kara Üzüm Pekmezi’

Diğer antioksidan pekmezler gibi yüksek antioksidan değerlerine sahip olan kara üzüm pekmezi,  Kanın antioksidan kapasitesini çoğaltır. Ağız yarası, aft gibi hastalıklara iyi gelebilir. İçerdiği B1 ve B2 vitaminleri sayesinde iyi bir B vitamini deposudur. Antioksidan özelliğiyle bakteri oluşumu engeller, böbrekleri çalıştırır ve virüslere karşı vücudunuzu dirençli tutar.

Bağışıklık güçlendirici ‘Karadut Pekmezi’

Yüksek oranda A vitamini içeren Karadut Pekmezi, çok güçlü antioksidanlar içerir. Bu güçlü antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği flavonoidler sayesinde kalbi koruyucu, yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunur. Yüksek miktarda demir içerdiği için kansızlıkta destekleyicidir. Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.

Antioksidan kaynağı ‘Nar Pekmezi’

Bol miktarda potasyum ve C vitamini içeren nar pekmezi, antioksidan kaynağıdır. Nar pekmezindeki antioksidan miktarının yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre kat kat fazla olduğu yapılan araştırmalar ile saptanmıştır. Yağ ve proteinin hemen hemen hiç bulunmadığı nar, tam bir potasyum deposudur. 100 gram narda, 250-300 mg potasyum bulunmaktadır, C vitamini açısından zengindir.

Potasyum zengini ‘Kayısı Pekmezi’

Potasyum yönünden zengin bir besin olan kayısı pekmezi, potasyum minerali, normal kalp atışı, kan basıncının ayarlanması ve kasların kasılıp gevşeme hareketinin gerçekleşmesi için önemlidir. Kayısının içinde bulunan beta-karoten; kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. Kayısı kabızlığa karşı etkili bir meyvedir.

NE SIKLIKLA TÜKETMEK GEREKİR?

Pekmez çeşitleri özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılamak için oldukça etkili besinlerdir. Ancak yüksek oranda doğal şeker içermesi nedeniyle günlük tüketim miktarı aşılmamalıdır. Uzmanlar sağlıklı yetişkinlerin her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı pekmez tüketmesini tavsiye etmektedir. Çocuklarda ise her gün düzenli olarak 1 yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.

PEKMEZ KİLO ALDIRIR MI?

Pekmezle ilgili en merak edilen konu ise pekmezin kilo aldırıp aldırmayacağıdır. Pekmez, doğal bir şekerdir. Meyvelerin doğal şekerini bünyesinde barındırır. Tüketimi noktasında abartıya kaçılmazsa şayet kilo aldırmaz. Bu yüzden ölçülü olarak tüketilmelidir. Her gün 1 çorba kaşığı tüketilmesi faydalı ve yeterli olacaktır.

Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 10 Nisan, 2023 12:41
  • Güncellenme Tarihi: 11 Nisan, 2023 12:11