Parkinson ilerleyici bir hastalık

Antalya Sektörel

Parkinson hastalığının belirtilerinin kişiden kişiye değiştiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nurgül Uzun, “Semptomların ilerleyişi de farklılık gösterir. Semptomlar herhangi bir yaşta görülebilir, ancak parkinsonun ortaya çıkma yaşı ortalama 60'tır" dedi.

medical-parkjpg_20230410152631134.webp

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Nurgül Uzun, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Parkinsonun yavaş ilerleyen ve beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir beyin hastalığı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nurgül Uzun, “Normal insan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Dopamin, beyindeki substansiya nigra bölgesi ile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin insanların akıcı ve birbiri ile uyumlu hareketler yapmalarını sağlar. Dopamin üreten hücrelerin yüzde 60 ile yüzde 80'i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar" diye konuştu.

HASTALIĞIN ERKEN BELİRTİLERİ

Parkinson hastalığının erken belirtilerinden bahseden Uzm. Dr. Uzun, şunları söyledi:

“Parkinson hastalığının en erken belirtileri ağızdan başlayıp bağırsaklara kadar uzanan enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıkmaktadır. Parkinson hastalığı bu bölgelerden beynin daha üst bölümlerine, yani substanisya nigra ve beyin kabuğuna doğru yayılım gösterir. Koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık gibi belirtilerin titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi hastalığın motor belirtilerinden yıllarca önce başladığı düşünülmektedir. Bu nedenle araştırmacılar bu motor olmayan belirtilerin mümkün olduğunca erken tanınmasının ve böylece hastalığın ilerlemesini durdurmanın yollarını aramaktadır."

PARKİNSON HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Parkinson hastalığının belirtilerinin hareketle ilgili olanlar ve hareketle ilgili olmayanlar (motor ve motor olmayanlar) şeklinde iki gruba ayrıldığına değinen Uzm. Dr. Uzun, “Motor (hareketle ilgili olan) belirtiler, titreme, hareketin yavaşlaması (bradikinezi) ve kaslarda kasılma, hareket edememe (akinezi), uzuvlarda kasılma, tutarsız yürüyüş ve kamburluktur. Motor olmayan semptomlar ise uyku bozuklukları, kabızlık, koku duyusu kaybı, depresyon, cinsel işlev bozukluğu ve anksiyetedir" şeklinde konuştu.

BELİRTİLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR

Hastalığın belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini, dolayısıyla semptomların ilerleyişinin de farklılık gösterebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Uzun, “Semptomlar herhangi bir yaşta görülebilir, ancak parkinsonun ortaya çıkma yaşı ortalama 60'tır. 30 yaş altındaki kişilerde nadiren rastlanır. Genç yaşta ortaya çıkan formunda genetik nedenler ön plandadır. Genellikle ortaya çıkan ilk belirtilerden biri bir elin hareketlerinde yavaşlama olması ve yürürken kolun daha az savrulmasıdır. Buna omuz ağrısı eşlik edebilir. Diğer bir semptom ilk önceleri hafif düzeyde ve en çok dinlenme halindeyken fark edilen titremelerdir. Titremeler genelde elde oluşur, ancak kollar ve bacaklar da etkilenebilir" dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Parkinson hastalığının tedavi yöntemlerini anlatan Uzm. Dr. Uzun, “Parkinson ilerleyici bir hastalıktır ve dolayısıyla zaman ilerledikçe semptomlar kötüleşebilir. Doğru tedavi ve takip sayesinde, çoğu hasta normal hayatını uzun yıllar boyunca sürdürebilmektedir. Bu nedenle hastalığın ilk belirtileri ve semptomları saptanır saptanmaz bir nöroloji uzmanının değerlendirmesi önemlidir. Erken tedavi ile hastalığın gidişatını yavaşlatmak mümkün hale gelir. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların oluşabilecek yan etkilerini belirleyip ortadan kaldırmak önemlidir. Fakat her ne olursa olsun, ilacın yan etkisi görüldü diye ilacı bırakmak yanlıştır çünkü hastalık belirtileri tekrar ortaya çıkar. Cerrahi tedavi ilk tercih yolu değildir. Ancak hastalık düzeltilemiyorsa ya da ilaç kullanımı ile ilişkili yan etkiler ortaya çıkmış ise uygulanabilir" ifadelerini kullandı. (DHA)


  • Yayımlanma Tarihi: 10 Nisan, 2023 16:06
  • Güncellenme Tarihi: 10 Nisan, 2023 15:42