Kan stokları alarm veriyor

Antalya Sektörel

Kan stokları kritik seviyenin altına indi, ameliyat ve tedaviler aksayabilir.

kan-stogu-3jpg_20230408154020210.webp

Yaşanan polemikler sonrası Kızılay'ın kan bankası stokları kritik seviyenin altına indi, pek çok tedavi aksama noktasına geldi. Kan Gönüllüleri Derneği Eski Başkanı Sema Savaş, kar amaçlı kan satışının söz konusu olamayacağını, bağışlanan kanın toplanması, saklanması, güvenlik testleri gibi işlem maliyeti nedeniyle SGK'ya faturalandırıldığını belirtti. Savaş "Bugün Kızılay'a değil herhangi bir hastaneye kanınızı bağışlasanız, onlar da bu sürecin maliyetini SGK'ya fatura etmek zorunda. Kızılay'ın kan bankası sistemi, polemiklerin dışında tutulmalı. Bu, en çok hastaları tehlikeye sokuyor" dedi. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tunç Fışgın ise en son pandemi döneminde kan stoklarının bu kadar kritik düzeye indiğini söyledi ve ülkemizde günlük 5 ila 10 bin ünite bağış olmazsa, sağlık sisteminin aksayacağını kaydetti.

Deprem sonrası AHBAP Derneği'ne çadır satışı ile başlayan polemikler ve sosyal medyada haftalardır tartışmalara konu olmasının ardından, Kızılay şimdi de kan bankası stoklarının kritik seviyelerin altına inmesiyle gündemde. Ramazan ayının girmesiyle zaten azalan kan bağışlarının, deprem sonrası yaşanan polemiklerin de eklenmesiyle durma noktasına gelmesi, özellikle acil cerrahi işlem gereken hastalar ile sürekli kan nakli gerektiren kanser ya da kan hastalığı taşıyan hastaları da zor duruma sokuyor.

Uzmanlar, herkesin her an kan ihtiyacının olabileceğinin altını çiziyor ve tepkilerin, "kan bağışından vazgeçmek" şekline dönüşmemesi gerektiğini vurguluyor. Hem acil kan ihtiyacı olan hastalar için Türkiye'nin her yerinden gönüllüleri organize eden, hem de düzenli donörlerin kan bağışında bulunmasını teşvik ederek bu alanda uzun yıllar emek veren Kan Gönüllüleri Derneği Eski Başkanı Sema Savaş ile çocukluk çağı kanserlerin tedavisini gerçekleştiren Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Fışgın, çok kritik uyarılarda bulundu. Normalde ülkemizde en çok bulunan A pozitif, 0 pozitif gibi kan gruplarında bile sıkıntı yaşanmaya başlandığını kaydeden uzmanlar, eleştiri ya da tepkilerin kan bağışı eyleminden ayrı tutulması gerektiğini, herkesin her an acil kana ihtiyacı olabileceğini ve bu durumdan en çok hastaların zarar gördüğünü kaydetti. (DHA)





  • Yayımlanma Tarihi: 08 Nisan, 2023 19:48
  • Güncellenme Tarihi: 08 Nisan, 2023 15:55