Sağlık sektöründe büyük kriz kapıda;

Firmalar Türkiye'den çekiliyor, ilaç bulunamıyor

Vildan Özkan

Dövizdeki yükseliş hastaları sağlıklarıyla tehdit ediyor. Antibiyotik, astım ve kalp hastaları ilaç bulmada sorun yaşarken yeni nesil ilaçlar ise ithal edilemiyor. Vatandaşlar ise tedavileri için gerekli olan ilaçları bulamıyor. Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “İlaç yoklukları gün geçtikçe artıyor. Hatta bazı ilaç firmaları Türkiye’den çekilmeye başladı” dedi.

bcc5379e-94f8-4991-86cb-b179f7476cb2.webp

Dövizdeki yükseliş hastaları sağlıklarıyla tehdit ediyor. İlaç kuruna yapılan üçüncü zam da krize çare bulamadı. Organ nakli tedavisinde ilaç temini sağlayan uluslar arası ilaç firması, artık Türkiye’de satış yapmayacağını duyurdu. Şeker, antibiyotik, astım ve kalp hastaları ilaç bulmada sorun yaşarken yeni nesil ilaçlar ise ithal edilemiyor. Raflardaki ilaç eksikliğini çözmek için Cumhurbaşkanı'nın Kararı ile İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki 3. düzenleme sorunu çözemedi. Vatandaşlar ise tedavileri için gerekli olan ilaçları bulamıyor. Eczane raflarında ilaç eksikliğinin gün geçtikçe arttığını söyleyen Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “İlaç yokluklarını yaşamaya devam ediyoruz. Yakın zamanda durum güncellemesi yapıldı. Ancak yokluklar gün geçtikçe artıyor. Hatta bazı ilaç firmaları Türkiye’den çekilmeye başladı” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ”

İsviçre merkezli Roche ilaç firması, mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarını gerekçe göstererek hayati öneme sahip organ naklinde kullanılan bir ilacını bu ay sonu itibariyle Türkiye’ye getirmeyeceğini bildirdi. Firma, diğer ilaçları için de "endişeli" olduğunu açıkladı.  Bu durum sebebiyle vatandaşla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Başkan Erçin, “Artık ilaçları bulamıyoruz. Zaten yeni nesil ilaçları da alamıyoruz. Bu vatandaş açısından çok kötü bir durum. Eczacılar olarak bizlerde vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Bir an önce bu sistemin tamamen sil baştan düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığına önerilerimiz oldu. Ama ne yazık ki Sağlık Bakanımız bizi yok saydı. Ve yok saymaya da devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin

“FİYATLANDIRMA SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”

İlaç firmalarının artık ilaçları satmak istemediğini söyleyen Başkan Erçin, “Bu sistemde firmalar ilaçlarını Türkiye’ye getirmek istemiyor. Bu ilaçların bulunmamasıyla ilgili eczacıların hiçbir etkisi yok. Ama biz ilaçları bulamadığımızda da vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Eğer bu fiyatlandırma politikası değişirse ilaçlar Türkiye’ye gelecek. Yeni nesil ilaçlar da gelecek. İnsanlar da tedavilerini olabilecek. Maalesef ki bakanlık artık kendi kendine fiyatlandırma politikasına devam ediyor. Şu an ilaçlar 14 Euro’dan alınıyor. Ancak TL karşısında Euro 30 liraya yaklaştı. Artık bu sistem bunu karşılamıyor” dedi.

“TEDAVİ SÜRELERİ ARTACAK”

“Artık tedavisi için kullanması gereken ilaçları kullanamayan insanların ölümlerine tanık olacağız” diyen Başkan Erçin, “Hal böyle olunca tedaviler de uzamış olacak. Doktor ilacı bulamadığı için başka tedaviyi yönlendirecek hastayı. Belki daha az etkili bir tedaviyi almak zorunda kalacak hasta. Bu halk sağlığı açısından çok kötü bir durum. Bu durum sağlık sistemine yük getiriyor. Şu an biz yeni nesil ilaçlara ulaşamıyoruz. Hastalar hala eski tedavilerle tedavi olmak zorunda kalıyor. Bu durumda hasta daha geç iyileşiyor. Ya da iyileşemiyor” şeklinde belirtti.

Haber: Vildan ÖZKAN


  • Yayımlanma Tarihi: 28 Ağustos, 2023 12:38
  • Güncellenme Tarihi: 28 Ağustos, 2023 12:38