Dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri!

Gözde Dolayman

Obezitenin birçok hastalığı tetiklediğinin altını çizen Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Nuri Koşar, “Türkiye’de her üç kişiden biri obez! Obezite aslında önemli bir sağlık problemi. Obezite; tansiyon, şeker, kalp, çeşitli kanser türleri, eklem ağrıları gibi daha pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Obeziteden daha ileri derece olan ve aşırı şişmanlık olarak adlandırılan morbid obezite ise ölümcül olabilen ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor” dedi.

Olumcul-hastalik-diger-hastaliklari-da-tetikliyor_c74cf1b0-d796-445c-bd4f-74aaf7f196bd.webp

Çağın hastalığı obezite, giderek artan bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de her üç kişiden birinde obezite hastalığı görülüyor. Türkiye, dünyanın en 'obez' ülkeleri sıralamasında dördüncü, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor. Obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Obezite Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Mehmet Nuri Koşar da hastalığa ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Kilomuzun boyumuzun karesine bölündüğünde ortaya çıkan değerin vücut kitle endeksi olduğunu ve bu değere göre obezitenin sınıflandırıldığını belirten Doç. Dr. Mehmet Nuri Koşar, “Vücut kitle endeksi, obezite hastalığının tespiti için en pratik ve en sık kullanılan yöntemdir. Birçok bilimsel platformda hastalığın teşhisinde yalnızca vücut kitle endeksinin baz alınması tartışılmakta. Bel çevresindeki yağlanma, vücuttaki yağ oranı gibi obeziteyi daha objektif veren durumlar da var. Ancak en pratik yöntem bu olduğu için bu kullanılmakta” diyerek öncelikle obezite hastalığının tespitinde izlenen yolu dile getirdi. Obezite hastalığının sınıflandırmasının vücut kitle indeksine göre elde edilen rakamsal değerler ile belirlendiğini söyleyen Koşar, “Vücut kitle endeksi tek başına kırkın üzerine çıkmış hastalar morbid obez olarak adlandırılıyor. Obeziteden daha ileri derece olarak değerlendirilen morbid obezite ölümcül olabilen ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

‘OBEZİTE CİDDİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ’

Obezite cerrahisi uzmanı Koşar, “Vücut kitle endeksi otuzun altında normal kilolu kabul edilirken, otuzun üzerinde artık kilolu olmaya başlıyoruz ve obezite başlıyor. Otuz beşin üzerinde birinci sınıf obezden ikinci sınıf obezlere geçiyoruz ve 40 üzerindeki vücut kitle endekslerinde morbid obeziteden bahsediyoruz. Morbid obezite yanında bir sürü ek hastalığı getirdiği için şuanda dünyada ve Türkiye’de de her 3 kişiden biri obez olduğu için obezite büyük bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor” açıklamasında bulunurken obezitenin beraberinde getirdiği hastalıklara ise şöyle değiniyor:

“Obezite; tansiyon, şeker, kalp, çeşitli kanser türleri, eklem ağrıları gibi daha pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Obezite en az insan ömründen 10 yıl çalıyor. Obezite ciddi bir sağlık problemidir. Bu hastalıkla tüm dünya mücadele ediyor. Maalesef daha az hareket ve daha fazla hazır gıda tüketimi nedeniyle son 10-15 yılda obezite hastalığı tüm dünyada yaygınlaşmış durumda. Genel cerrahlar ve diğer doktorlar da obezite ile mücadelede en hızlı ve en pratik çözümleri sağlamak açısından ameliyatlar yapıyor”.

MORBİD OBEZİTE ÖLÜMCÜL OLABİLİR!

Obezite tanısının doktorlar, aile hekimleri ve genel cerrahlar tarafından hastanın boyu kilosu, yaşı metabolizması, ek hastalıkları değerlendirilerek konulduğunu ifade eden Koşar, “Bu hastalığın dünyada standarda oturtulmuş bir tanısı ve tedavi yöntemleri var. Sağlık Bakanlığının çıkardığı bir yönetmeliğimiz var. Vücut kitle endeksi 35 üzerinde olan astım, tansiyon, şeker, uyku apnesi gibi ek rahatsızlıkları bulunan hastalara morbid obezite tanısı konuluyor. Ya da vücut kitle endeksi tek başına kırkın üzerine çıkmış hastalar da morbid obez olarak adlandırılıyor. Obeziteden daha ileri derece olarak değerlendirilen ve aşırı şişmanlık olarak da adlandırılan morbid obezite ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bu hastalar yeterli egzersiz, diyet programlarını uyguladılarsa altta yatan bir endokrin ya da hormonal problemleri yoksa ve buna rağmen kilo vermede başarısızlarsa ameliyat için aday hastalar olarak belirleniyorlar. Son kararı, hastasının durumuna göre bu kriterleri göz önünde bulundurarak cerrah veriyor. Anatomik bütünlüğü bozmadan önce de morbid obezlerin ilk tedavi seçenekleri; diyet, egzersiz, hayat tarzı değişikliği eğer ki hormonal olarak bir problem varsa endokrinin takip edilmesi ve gerekli testlerin yapılması, altta yatan hastalıklar varsa onların tedavi edilmesi olmalı. Bunlara rağmen hasta kilo vermede başarısız oluyorsa o zaman en etkili yöntem cerrahi müdahale oluyor” açıklamalarına yer verdi.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 08 Kasım, 2023 12:29
  • Güncellenme Tarihi: 08 Kasım, 2023 12:29