Uzman veteriner hekimden önemli açıklama

Kuduz titrasyon testinde rekor artış

Antalya Sektörel

Son dönemde yapılan kuduz titrasyon testi sayısının oldukça arttığını söyleyen Veteriner Hekim Burcu Soydal, yabancı sahipli hasta profili oranının yüzde 20’lerden yüzde 70’lere ulaştığını belirtti.

WhatsApp-Image-2023-04-08-at-150952jpeg_20230408151038380.webp

Rus-Ukrayna savaşından sonra Antalya’daki yabancı sahipli hayvan profili yüzdesinin arttığını dile getiren Veteriner Hekim Burcu Soydal, “Rus-Ukrayna savaşından önce yabancı sahipli hasta profilim yüzde 20’lerdeydi. Fakat Ukrayna ve Rus vatandaşlarının Türkiye'yi, özellikle Antalya'yı tercih etmesinden sonra yabancı sahipli hasta profilim yüzde 60 yüzde 70 oranlarına ulaştı. Yani Antalya’daki yabancı sayısının artması evcil hayvan sayısının artışını da beraberinde getirdi. Böylece, kuduz titrasyon testimizin yapılışı da çok fazla arttı.” açıklamalarında bulundu.

AB ÜLKELERİ ŞART KOŞUYOR

Avrupa Birliği ülkelerinin kuduz titrasyon testini zorunlu kıldığından bahseden Soydal, “Ukrayna-Rusya savaşından sonra Antalya’ya çok sayıda Rus ve Ukraynalı vatandaş taşındı. Bunların bir bölümü de, son aylarda Avrupa Birliği’ne geçiş yapmak istiyor. Ayrıca bizim ülkemizden Avrupa ülkelerine gitmek isteyen vatandaşların da evcil hayvanlarına kuduz titrasyon testi yaptırmaları gerekiyor.  Maalesef, kuduz hastalığının ülkemizde aktif olarak görülmesi nedeniyle Avrupa Birliği ülkeleri, kuduz titrasyon testini hayvan sahiplerine şart koşuyor. Bu nedenle, Avrupa Birliği ülkelerine gitmek isteyenlerin evcil hayvanlarına kuduz testi yaptırmaları gerekiyor. Eğer yeterli kuduz titresi varsa, 3 aylık karantina süresinden sonra hayvan sahipleri hayvanları ile birlikte yurtdışına çıkabiliyorlar.” dedi.

KARANTİNA SÜRESİNE DİKKAT!

Kuduz titrasyon yaptırmak isteyen hayvan sahiplerinin nasıl bir süreçten geçeceklerini anlatan Soydal, “Yurtdışına çıkacak olan evcil hayvanlar için öncelikle kliniğimizden randevu alınıyor. Randevu günü ve saatinde kliniğimize gelen minik dostumuzun kayıt eşliğinde önce mikroçipini okutarak bilgilerini doğruluyoruz. Daha sonra kan alımını gerçekleştiriyoruz. Aldığımız kanın klinik ortamında serumunu ayrıştırdıktan sonra elde ettiğimiz serumu, Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderiyoruz. Çıkan sonuca göre 3 aylık karantina süresi böylelikle başlamış oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

Veteriner Hekim Burcu Soydal

Haber: Gözde DOLAYMAN

 


  • Yayımlanma Tarihi: 08 Nisan, 2023 15:03
  • Güncellenme Tarihi: 08 Nisan, 2023 15:22