• Mayısta külçe altına yatırım
  • Verimsiz iş süreçlerine son
  • Yağışlar hasatları vurdu
  • Uber'in Türkiye'deki 9'uncu yılı
  • TARMAKBİR’de görev değişimi
  • Yıldız Holding gözdeler arasında
  • BingX, CoinTracking’le ortaklaştı
  • Turkcell’den ‘Karne Günü’ kampanyası
  • DKMP'den uyarı
  • İlk Türk firması oldu

Ezgi: Antalya'da zihniyet sorunu var

Görme engellilerin sorunlarını paylaşan Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Av. Rahim Ezgi, "Antalya'da zihniyet sorunu var ve bunu aşamıyoruz. Erişilebilirlikle ilgili sorunlar var ve herkes için erişilebilir, adil, sosyal yaşam alanlarını kullanabildiğimiz Antalya'yı istiyoruz. Temiz kaldırımlar istiyoruz" dedi.

7e8ff340-3c8a-41da-8edc-cce8508b8806.webp

Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Av. Rahim Ezgi, Antalya'da görme engellilerin karşılaştığı sorunlara değindi. Engellilerin taleplerinin hep bir şekilde ertelendiğini söyleyen Başkan Rahim Ezgi,  "Bizim taleplerimiz belli. Yollarımız, kaldırımlarımız düzgün olsun, otobüsler düzgün çalışsın, erişilebilir ve ulaşılabilir olsun. Biz bunları istiyoruz ama hep erteleniyor, hep bir şeylere bahane ediliyor bunlar. Zihniyet sorununu aşamadığınız zaman bu tarz problemler ile mücadele etmeye devam ediyoruz" dedi.

"ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNU VAR"

"Engellilerle ilgii bir durum olduğu zaman zihniyet problemini aşamıyoruz" diyen Başkan Ezgi, "Antalya'da erişilebilirlikle ilgili sorunlar var. Bunu bin kere söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Kaldırımlardaki işgallerin kaldırılması noktasında emniyet müdürü ile görüştük. Vali ile görüştük. Belediyelerle zaten temas içerisindeyiz. Biz her gün kaldırımdan işimize, evimize giderken, engellere takılıyoruz. Bize 'Şikayet edin' diyorlar. Kaldırımların üstündeki araçları hiç mi görmüyorsunuz niye müdahale etmiyorsunuz? Kaldırıma masa sandalye koymuşlar niye birinin şikayet etmesi gerekiyor? Sizin göreviniz değerlendirmek ve denetlemek değil mi? Denetleyip görmeniz gerekmiyor mu onları. Temiz kaldırım istiyoruz" şeklinde konuştu.

"HAK GASPINA UĞRUYORUZ"

"Bizim kimseden bir beklentimiz yok. Sadece hak ettiğimiz şeyleri bize versinler" diyen Başkan Ezgi, "Şu anda biz hak gaspına uğrayan bir grubuz. Yürüyemiyorsunuz, otobüslerde istediğimiz gibi hizmet alamıyoruz gerekli düzenlemeler yapılmıyor. Sürekli biz talep ediyoruz. Yılın belli günlerinde bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ondan sonra bırakılıyor bu işler. Toplu ulaşım araçları çok sıkıntılı. Son dönemde birkaç bir şey çıktı. Bazı engelli arkadaşları refakatçisiz almama gibi bir duruma girdi şoförler. Arkadaşlarımız ısrar etti bindi ama bu refaketçisiz araca binememek ne demektir? Görme engelli bir yetişkin tek başına otobüse binebilir ama 'Senin refakatçin yok' deniyor. Bu adamın problemi yok. Görme engelli olduğu için bu muameleyi hak ediyor mu? Toplum içerisinde o mahcubiyeti düşünebiliyor musunuz? Bazı arkadaşlarımıza yaşattılar bunu" ifadesini kullandı. 

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK"

Görme engellilerin eğitimi konusunda da fırsat eşitliğinin olmadığını vurgulayan Başkan Ezgi, "Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi kapsayıcılığı ve bütünleyiciliği öngörüyor. Yani diyor ki; 'Görme engelli ya da engelli birey eğitim alırken akranlarından bir eksiği olmamalı.' Yani onun kitaplarını, onun kullanacağı cihazları, siz hazır bulundurmalısınız. Birçok okulda hatta okulların neredeyse tamamında bu yok. Devletin para ödediği rehabilitasyon merkezleri var ama onlarda çok yetersiz. Devletin bunun kontrolünü tekrar eline alması lazım. Körler okullarının neredeyse tamamına yakınını kapattılar. Şimdi kaynaştırılmış eğitim ama altyapısı hazır olmayan bir kaynaştırılmış eğitim var. Görme engelli bireylerin kişisel becerilerinin bağımsız hareket becerilerinin verilmesi gerekiyor. Rahat hareket edebilmesi gerekiyor. Eğer altyapısını oluşturamıyorsanız ayrı olmalı. Ama şu var. O kişisel beceri ve bağımsız hareket noktasında görme engellilerin ayrı bir eğitime tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 

"KAMU BİNALARI YETERSİZ"

Ezgi konuşmasının devamında, "Kamu binalarının büyük çoğunluğunun erişilebilir olmadığını biliyoruz. Kamu binalarının özellikle eski olanları zaten erişilebilir değil. Yeni yapılanları da çok erişebilir olmuyor zaman zaman düzeltme yoluna gidiyorlar. Özellikle bu Ortopedik Engelliler açısından çok sıkıntılı ama görme engelliler açısından da sıkıntılı" dedi. 

"EŞİT KOŞULLAR İSTİYORUZ"

"Kimse bize kendilerince rol biçmesin. Yani bize bir şeyleri yeterli görmesinler" diyen Ezgi, "Biz akranlarımızla eşit koşullarda bu hayatı paylaşmak istiyoruz. Hak ettiğimiz her şeyi onlarla eşit koşullarda almak istiyoruz. Rahat hareket etmek istiyoruz. Evimize, işimize  rahat gidip gelmek istiyoruz. İşim de rahat çalışmak istiyorum. Bireysel anlamda düşündüğüm zaman benim öyle çok ciddi bir sorunum yok, iş yerinde erişilebilir teknolojileri kullandığımız için ama bu her kurumda böyle olmalı. Kurumların birçoğunda görme engellileri çok atıl tutuyorlar. Hizmet içi eğitimleri vermiyorlar. Kurumlar engelliler için yetersiz" cümlelerini kullandı.

"ADİL BİR ANTALYA İSTİYORUZ"

Ezgi konuşmasının devamında şunları söyledi: "Herkes için erişilebilir, adil sosyal yaşam alanlarını kullanabildiğimiz Antalya'yı istiyoruz. Bu Antalya hiçbir zaman bulamadık ama bu bizim için ütopya olmasın. Bu bir ütopya değil yapılabilecek şeylere ütopya dememek lazım yapılabilecek şeyler de maalesef yapılmıyor bir an önce böyle bir şehirde yaşamak istiyoruz. Yani insanların sabah işe giderken insanlarla birlikte insanların arasında yürüdüğümüz sağımıza solumuza gülümseyerek gidip geldiğimiz bir Antalya sokağı ne güzel olurdu. Yani bu da toplumun aslında konforunun da artması demek. Bakın kaldırımlarımız, direkten, çöp konteynerinden, masadan sandalyeden geçilmiyor. Aslında bu hepinizin sorunu sizin de sorununuz. Kaldırımları siz de kullanıyorsunuz siz de yaşıyorsunuz ama belki gördüğünüz için göz ardı ediliyor bu sorunlar. Biz daha çok maruz kaldığımız için o engellerle karşı karşıya geldiğimiz için biz bu konuyu dinlendiriyoruz. Yaya olarak rahat hareket edebilmek bütün vatandaşların sorunudur. Biz bu sorunu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz ve herkesin de bu sorunu sahiplenip bizimle birlikte hareket etmesini bekliyoruz."

Özel Haber: Fadime YİĞİT


  • Yayımlanma Tarihi: 07 Haziran, 2023
  • Güncellenme Tarihi: 07 Haziran, 2023