Turuncu Bayrak’tan 100 Milyar TL tasarruf hedefi
Otellerde ve restoranlarda gıda israfını önlemek amacıyla 2017’de Turuncu Bayrak uygulamasını hayata geçiren Ali Akgün, 2030 hedeflerinden bahsederek “Ülke ekonomisine katkı olsun diye 100 Milyar TL’lik bir tasarruf yakalamayı hedefliyoruz” dedi.

Gıda dostu Turuncu Bayrak, gıda israfı çerçevesinde otellerde israfı önleyen menü tasarlamasından tutun gıdanın üretiminden işlenmesine, depolanmasından satışı ve tüketimine kadar gıda ile ilgili her türlü hizmeti kapsayan bir sistem olarak gıda israfı sorununa kökten çözümler üretiyor. Gıda Dostu Derneği Başkanı ve Turuncu Bayrak'ın kurucusu Ali Akgün, “Turuncu Bayrak sisteminin içerisinde 18 tane etkinlik bulunuyor. 50’nin üzerinde görsel uygulama ve mutfak için üretimde 5 dilde hazırlanmış 47 tane kriter var. Aynı zamanda bu kriterler içerisinde atık takibi de var. Online rezervasyon olarak girilen bu sistem, sonuçları bir sonraki ayın başında raporlama olarak yöneticinin önüne koyuyor. Bu sayede ne kadar israf ettiği ve hangi kriterleri gerçekleştirdiği ortaya çıkıyor. O ayın raporlamasında da yüzde kaç puan aldıysa, işletmeyi bir sonraki yıla etki eden bir süreç takip ediyor” diyerek gıda israfına yönelik yürüttükleri çalışmalardan bahsetti.
2030 YILI HEDEFLERİ
2016 yılı itibariyle iklim ile ilgili de çalışmalar yürüten Ali Akgün, “Climate 2030 çerçevesinde 1 Milyar ton karbonun salınımını önlemek için bir hedef koyduk. Bununla ilgili uzmanlar ile çalışıyoruz. Ülke ekonomisine katkı olsun diye 100 Milyar TL bir tasarrufu yakalamaya hedefliyoruz. 2030 yılına kadar 500 bin ton gıdanın da çöpe gitmesini önlemeye çalışacağız” açıklamalarında bulundu.
Haber: Gözde DOLAYMAN
- Yayımlanma Tarihi: 07 Haziran, 2023
- •
- Güncellenme Tarihi: 07 Haziran, 2023