Çikolata severlere üzücü haber!

Kakaonun fiyatı 10 bin doları aştı

Gözde Dolayman

Kakao fiyatlarının yükselişi durdurulamıyor. Kakaonun ton fiyatı, küresel arzdaki azalışın etkisiyle 10 bin doların üzerine çıktı. Peki, bu durum çikolata fiyatlarını nasıl etkileyecek? Detaylar haberimizde…

Kakaonun-fiyati-10-bin-dolari-asti_be3e03dd-5cc3-48e0-9364-859c970641a4.webp

Kakao fiyatlarının yükselişi durdurulamıyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan kakao fiyatları, bugün yaklaşık yüzde 4,6 yükselişle ton başına 10 bin doları aşarak 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bu seviye bakır fiyatlarını da geride bıraktı. Peki, bu durum çikolata fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

KAKAO FİYATLARI REKOR KIRIYOR

Fildişi Sahili ve Gana'daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı almasıyla kakao fiyatları rekor kırmaya devam etti. En önemli üretici ülke olan Fildişi Sahili'nde önemli ölçüde daha düşük bir kakao hasadı bekleniyor.

Fildişi Sahili dünya kakao arzının yaklaşık yüzde 45'ini gerçekleştiriyor. Ancak Nijerya ve Gana gibi diğer kakao üreticisi ülkelerdeki hasat da beklentilerin oldukça altında kalıyor. Kakao çekirdeklerinin gelişimini etkileyen sıcaklık ve kuraklık nedeniyle nisan ayında başlayacak ara hasadın da geçen yıla göre düşük olacağı tahmin ediliyor.

KAKAO, BAKIRI GERİDE BIRAKTI

Sınırlı arz, hızla artan fiyatlarla kakao piyasasında belirsizliklere sebep olurken New York ve Londra kakao vadeli işlem piyasalarında kakao çekirdeği fiyatları dün tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü. Son 3 ayda New York'da yüzde 150'den fazla arttı. Mart 2023'den beri ise fiyatlar yüzde 255 artış gösterdi.

Geçen yıl yüzde 61'den fazla artarak uranyumdan sonra en çok yükselen hammadde haline gelen kakao bu yıl da ton başına fiyatının 9 bin dolar seviyesinde olan bakırı da geride bıraktı.

ÇİKOLATA FİYATLARI DA ARTACAK

Yükselen kakao fiyatları şimdiden tüketicilere yansıyor ve büyük çikolata üreticilerini zor durumda bırakıyor. Son rekorun ardından üreticilerden de fiyat artışı uyarısı geldi. Kakao çekirdeği arzındaki düşüş tedarik zincirini aksattı. Büyük işleme tesisleri kakao çekirdeği satın alamadıklarını açıkladı. Dev tesislerin kapanmanın eşiğine geldiği belirtilirken, çikolata üreticileri bu tesislere ihtiyaç duyuyor. Kakao krizi nedeniyle çikolata fiyatlarının daha da artması bekleniyor.

Dünyanın başlıca kakao üreticileri olan Gana ve Fildişi Sahili'ndeki büyük işleme tesisleri, fiyatı hızla artan kakao çekirdeklerini satın alamadıkları için kakao işlemeyi azaltmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Bu durum, dünya genelindeki çikolata fiyatlarının daha fazla yükseleceği anlamına geliyor.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 27 Mart, 2024 12:54