Antalya ekonomisinde düşüş ve endişe hakim!

Gözde Dolayman

ATB Başkanı Ali Çandır, kapanan şirket sayısı, protestolu çek ve senet tutarında Antalya’nın Türkiye ortalamasının iki katına ulaştığını belirterek, “Bu tablo kentimiz için nadir dönemlerde yaşanmıştır. Mevcut kur düzeyi ve maliyet artışlarının hayati tahribat oluşturmasından endişeliyiz” dedi.

Antalya-ekonomisinde-dusus-ve-endise-hakim_d0fb8cb7-17ec-4a20-be3f-e040d9da9f4a.webp

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, meclis başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yapıldı. Borsa meclis salonunda yapılan toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, 2024’te ihracat rakamlarının olumsuz seyrettiğini, protestolu çek-senet ve kapanan işyeri verilerinin son dönemlerin en kötü seviyesine ulaştığını aktardı.

 

NADİR DÖNEMLERDEN BİRİ

Çekle işlem hacmi tutar bazında, yılın ilk dört ayında ülke genelinde yüzde 88’lik artış yaşanırken Antalya’da yüzde 77 artış olduğuna işaret eden Başkan Çandır, “Yılın ilk dört ayında kurulan şirket sayısı ülke genelinde yüzde 18.6 azalırken kentimizde yüzde 36.4 azaldı. Kapanan şirket sayılarında da ülke genelindeki yüzde 27.4’lük artışa karşılık kentimizde yüzde 46’lık artış olmuştur. Aynı dönemde protestolu senet tutarlarında ülke genelindeki yüzde 167’lik artışa karşılık kentimizde yüzde 360 artış yaşanmıştır. Karşılıksız çek tutarında ise ülke genelindeki yüzde 293’lük artışa karşılık kentimizde yüzde 530 artış yaşanmıştır. Bu olumsuz tablo kentimiz için nadir dönemlerde yaşanmıştır ve Antalya ekonomisi yılın ilk yarısını Türkiye ekonomisinin altında bir performansla geçirmiştir” diye konuştu.

 

İKİ HAYATİ KONUDA ENDİŞE HAKİM

Türkiye enflasyonu için yapılan yılsonu tahminlerinin yüzde 56 düzeyinde ve büyümenin yüzde 3.4 civarında olduğunu belirten Çandır, “Rakamlarımızı bu düzeyde tahmin ederken kur atağı riskinin ortadan kaldırılacağı beklentisi ile son dönemde ciddi bir caryy trade fırsatı yakalamış gözükmektedirler. Bu fırsatı önce hazine tahvillerine ve hisse senetlerine girerek değerlendirmeye başlayan aşırı sıcak para girişi yaşamaktayız. İki konudaki endişemiz giderek artmaktadır. Birincisi mevcut kur düzeyi ve maliyet artışları ile ihracatta fiyat avantajımızı tamamen kaybetmekte olduğumuz gerçeğidir. İkincisi ise ortalama 3-6 ay arası vadeyle giriş yapan bu aşırı sıcak paranın dünyanın hiçbir yerinde verilmeyen kur kazancıyla realize ederek çıkmaya başlaması gerçeğidir. Her ikisi de ekonomik yapımızda hayati tahribatlar yaratma tehdidine sahiptir” şeklinde konuştu.

 

SEBZE MEYVE İHRACATI YÜZDE 10 DÜŞTÜ

İhracat ile uğraşan üyelerin kur politikasının adil fiyat çerçevesine getirilmesini talep ettiğini aktaran ATB Başkanı Ali Çandır, şunları söyledi: “İlk dört aylık ihracat gerçekleşmelerimiz hem ülke hem de kentimiz için son yılların en düşük düzeyindedir. Ülkemiz ihracatı ilk dört ayda yüzde 1.2 artarken Antalya ihracatı ancak yüzde 0.4 düzeyinde artabilmiştir. İhracatımızda önemli bir yere sahip olan ve nüfusumuzun önemli bir bölümünü yakından ilgilendiren yaş meyve sebze ihracatı ise ülke genelinde artmazken Antalya’da yüzde 13 azalmıştır. Hal böyle olunca tarım ve gıda ürünleri ihracatı içindeki yaş meyve sebze ihracatı payı da 10 puanlık düşüş göstermiştir”.

ZOR DÖNEM BİZİ BEKLİYOR

Mevcut ihracat kalemlerinin genel yapısı göz önünde bulundurduğunda zor bir dönemin kendilerini beklediğini ifade eden Ali Çandır, “Üstelik Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması vergilendirme politikaları da henüz hesaplara dahil edilmemiştir.2023 yılında dünya genelinde sınırda karbon vergisi tahsilatı 109 milyar doları aşmış ve bu miktar hızla artmaya devam etmektedir. 1,5 yıl içinde, sınırda karbon düzenlemesi, özellikle Avrupa Birliği ile olan ticaretimizi önlem almazsak ciddi ölçüde düşürebilir. Bu nedenle, emisyon ticaret sistemi konusunda devlet olarak hızlıca düzenlemeler yapmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


Haber: Gözde DOLAYMAN


  • Yayımlanma Tarihi: 29 Mayıs, 2024 14:00
  • Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs, 2024 15:14