Akılcı antibiyotik kullanımı hayat kurtarıyor

Anadolu Ajansı (AA)

Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cansu Vatansever, antibiyotik direncinin tıp biliminin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, 'Eğer kullanılan antibiyotikler etkinliklerini kaybederlerse tıp dünyası bu ilaçların keşfedilmediği karanlık çağlara dönme riski ile karşı karşıya.' ifadelerini kullandı.

917375d9-cf69-4340-8f2c-96985d34e3b3.webp

Altınbaş Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Vatansever, antibiyotik direnci ile ilgili dünyanın farklı bölgelerinde yapılmış çalışmalar olduğunu aktararak, Amerika'da her yıl yaklaşık 23 bin kişinin dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Vatansever, Hindistan'da ise her 9 dakikada bir çocuğun, dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar nedeniyle vefat ettiğini, Avrupa'da da benzer bir durum olduğu anlattı.

Avrupa'da her yıl yaklaşık 25 bin kişinin antibiyotiklere dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiğini, dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinin de oldukça zor olduğunu ve bunun tedavi maliyetlerini de yüksek oranda arttırdığını ifade eden Vatansever, 'Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa'da bu enfeksiyonların neden olduğu ekstra tedavi maliyetleri ve verimlilik kayıpları yıllık 1,5 milyar avroya ulaşmış durumda. Dolayısıyla antibiyotik direnci gerek sağlık, gerekse ekonomik olarak önemli bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Vatansever, antibiyotiklerin kullanım alanlarına ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti: 'Eğer kullanılan antibiyotikler etkinliklerini kaybederlerse tıp dünyası bu ilaçların keşfedilmediği karanlık çağlara dönme riski ile karşı karşıya. Oysa antibiyotiklerin doğru kullanımlarıyla birçok bakteriyel enfeksiyon tedavi edilebiliyor. İlaca direnç öyle bir noktaya geliyor ki tedavi amacıyla etkili bir antibiyotik bulmak oldukça zor hatta imkansız hale gelebiliyor. Böylece eskiden antibiyotikler ile kolaylıkla tedavi edebilen bir enfeksiyon direnç sorunu nedeniyle tedavi edilemez bir hale geliyor.' (AA)


  • Yayımlanma Tarihi: 05 Eylül, 2023 15:16
  • Güncellenme Tarihi: 05 Eylül, 2023 15:16