Araç fiyatlarında yeni gelişme kapıda

Antalya Sektörel

Otomotiv sektörüne dair atılan adımlar sonuç vermeye başladı ve sıfır araç sahibi olmak isteyenlere yeni kampanyalar göründü. Sıfır araç alımında avantajlı fiyatlar ve düşük faizli kredi imkanları ön plana çıkarken, ikinci el araç piyasasında da durgunluk dönemi başladı.

e9e4138e-b915-4a32-8e9e-946cb5b0b9e8.webp

Otomotiv sektöründe satışlar durma noktasına gelirken, fiyat artış rüzgarı tersine döndü. Otomotiv sektörüne piyasayı canlandırma için atılan adımlar sonuç vermeye başladı ve sıfır araç sahibi olmak isteyenlere yeni kampanyalar göründü. Sıfır araç alımında avantajlı fiyatlar ve düşük faizli kredi imkanları sunulurken ikinci el araç piyasasında da durgunluk dönemi başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın kapsamını genişlettiği 6+6 yönetmeliğinin olumlu etkilerinden biri de ticari maksatlı otomobil alan kişilerin yani kayıt dışı ticaret yapan kişilerin büyük oranda siparişlerini iptal etmesi oldu. Bu yönetmelik karşısında ihtiyaç maksatlı otomobil almak isteyen alıcılarında otomobile erişimi kolaylaştırıldı. Kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişilerin siparişlerini iptal etmesiyle gelecek aylardaki siparişler de öne çekilerek bayi satışları hız kazandı. İkinci el araç satışlarında spekülatif fiyatlamaların önü kesilirken ikinci el piyasasında bir miktar düşüş yaşandı. Sıfır araçta tedarik sorununun önemli ölçüde ortadan kalkması ve 6+6 yönetmeliğinin eş zamanlı piyasada yarattığı etkiler otomotiv sektöründe rahatlamayı işaret ediyor.

BAKANLIĞIN OTOMOTİV SEKTÖRÜNE TEDBİRLERİ

Ticaret Bakanlığı otomotiv sektöründe tedbirlere yönelik temmuz ayında yapılan açıklamada“İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilerek, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirilmiştir. Bu düzenleme 15.7.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olup, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel, gerekse ticari ilanlarını kapsamaktadır.

Bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında “ilan platformları” tarafından uyarılacaktır. Bu uyarıya rağmen, söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlar ile ilan verene ilişkin bilgiler, ilan platformu tarafından Ticaret Bakanlığımıza iletilecektir. Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlığımızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir” ifadeleri kaydedilmişti.

13 OTOMOTİV BAYİSİNE ÜST SINIRDAN CEZA

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılının ilk 6 ayında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen 369 firmaya toplam 152 milyon 820 bin 477.5 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2023 yılı ilk 6 ayda Ticaret İl Müdürlüklerince 81 ilde haksız fiyat denetimleri kapsamında market denetimi başta olmak üzere toplam 6 bin 673 firma ve 31 bin 129 ürüne ilişkin denetim gerçekleştirildi.

Haber: Uğur Fidan


  • Yayımlanma Tarihi: 22 Ağustos, 2023 12:57
  • Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos, 2023 12:57